Asigurarea de raspundere pentru PRACTICI GRESITE ale ANGAJATORULUI in raport cu ANGAJATII

PATRU NICOLAE VALENTIN - Broker de Asigurari

Tuesday, February 27, 2018 - 19:59 

www.asiguraripitesti.ro | office@asiguraripitesti.ro

Asigurarea de raspundere pentru PRACTICI GRESITE ale ANGAJATORULUI in raport cu ANGAJATII

Uneori, angajatorii pot fi vulnerabili, atat in fata inspectorilor de munca, de la care pot primi amenzi sau sanctiuni pentru fapte, aparent minore, de exemplu nu au eliberat o adeverinta angajatului, dar mai ales in fata propriilor angajati care ii pot chema in instanta in baza legislatiei muncii. Desigur, necunosterea legii nu ii scapa de raspunderea legala. Statistic, s-a observat ca, mai ales in perioadele de instabilitate economica care au efecte deopotriva asupra angajatilor, cat si a angatorilor cresc, pe cale de consecinta, si numarul litigiilor in munca si a proceselor dintre angajati si angajatori. De cele mai multe ori, cauza invocata este o practica gresita a ANGAJATORULUI.

Pentru astfel de situatii, Allianz-Tiriac a creat o asigurare de raspundere civila dedicata companiilor, ce ofera protectie pentru un angajator in legatura cu practici ale acestuia in ceea ce priveste aplicarea legislatiei de munca.

Astfel de riscuri exista, pot deveni realitati, iar pentru companii este important sa inteleaga modul in care o astfel de polita de asigurare poate constitui un instrument util pentru management.

“Asigurarea de raspundere pentru practice gresite ale ANGAJATORULUI” -  EPLI – Employment Practice Liability Insurance, reprezinta o forma relativ noua de asigurare in Romania, care ofera, asa cum mentionam, protectie pentru un angajator in legatura cu practici ale acestuia in ceea ce priveste aplicarea legislatiei de munca.

Aceasta polita de asigurare acopera raspunderea unei companii precum si a managerilor acesteia, decurgand din calitatea acestora de angajator sau potential angajator, pentru pierderi pe care le pot inregistra ca urmare a solicitarilor de despaguibiri primite de la angajati, fosti angajati sau potentiali angajati.

Faptele culpabile acoperite de polita constau in Practici Gresite ale ANGAJATORULUI”, printre care se numara:

► concedierea sau incetarea nelegala a unui raport de munca;

► inducerea in eroare, prin declaratii false, a unui angajat, in derularea raporturilor de munca, sau a unui aplicant;

► furnizarea de referinte incorecte despre un angajat la solicitarea altui angajator cu care angajatul se afla in proces de recrutare;

► discriminarea la locul de munca;

► hartuirea la locul de munca;

► umilirea, defaimarea ori invadarea vietii private la locul de munca;

► practici gresite utilizate la angajare;

► privarea pe nedrept de oportunitati in cariera, angajare sau promovare;

► neglijenta sau inegalitate in procesul de evaluare;

► defaimare;

Printre companiile cu un grad ridicat de expunere la acest risc si care pot apela la astfel de polite, pot fi cele din domenii precum, Productie si Comercializare, Consultanta, servicii Management, Comunicatii, Publicitate (Media / Advertising), servicii Relatii Clienti (Call Center), servicii de Informatii, servicii IT, Cercetare si Dezvoltare, Organizare Evenimente, Prestari servicii, constructii, servicii mentenanta, servicii Depozitare, Antreprenoriat, Arhitectura si Inginerie.

Potentialul asigurat trebuie sa indeplineasca cateva conditii:

► Are o situatie financiara stabila, nu a inregistrat recent fuziuni sau achizitii

► Are o experienta > 3 ani in domeniul actual de activitate

► Are un departament de Resurse Umane separat

► Nu urmeaza sa se inchida, sa faca disponibilizari ale angajatilor, etc.

► Are un numar maxim de angajati de 200 persoane

► Nu are un istoric de daune, circumstante cunoscute care pot determina reclamatii, plangeri.

Din punct de vedere al acoperirii, polita ofera o suma asigurata maxima in valoare de 1.000.000 Euro.