CASCO - Polita facultativa pentru avarii si furt autovehicule - ASITO KAPITAL

asigurari casco asito kapital avarii si furt autovehicule pitesti arges

ROMANIA, Bucuresti, Sector 1, Str. Elena Vacarescu, nr. 100A.

office@asitokapital.ro

Tel:    021.230.04.63, 021.230.09.62

Fax:   021.230.35.08

              Societatea de asigurare reasigurare ASITO KAPITAL S.A. a fost infiintata in 1998 ca parte a grupului petrolier Lukoil avand drept grup tinta de clientii, corporatiile mijlocii si mari din domeniul industrial. Din 2003 ASITO KAPITAL si-a deschis portile pentru toate categoriile de clienti, persoane fizice si juridice, din Romania. In temeiul Tratatului privind functionarea Uniunii Europene care reglementeaza "Libertatea de stabilire si de prestare a serviciilor", ASITO KAPITAL S.A. este autorizata sa desfasoare activitati pe piata de asigurari din Austria, Italia, Spania, Olanda, Grecia, Luxemburg, Bulgaria. ASITO KAPITAL S.A. este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-025-10.04.2003.

Aspecte Generale: 

ASITO KAPITAL S.A. propune clientilor sai polita CASCO EUROPA pe care pot fi asigurate autovehiculele inmatriculate atat in Romania cat si in strainatate (numai pentru riscul de avarie) dar si vehicule supuse inregistrarii in Romania, impreuna cu echipamentele si instalatiile speciale montate de producator.

              CASCO EUROPA se numeste polita de asigurare facultativa de avarii si furt a autovehiculelor care poate fi incheiata la ASITO KAPITAL S.A. si este unica atat pentru Autoturisme, moto cat si pentru vehicule comerciale. Practic sunt asigurate toate mijloacele de transport terestru care se deplaseaza pe roti, exceptandu-le pe cele care se deplaseaza pe sine, echipate cu motor cu propulsie si care se deplaseaza pe drum prin mijloace proprii si care in conformitate cu reglementarile legale sunt supuse inmatricularii in Romania si strainatate (autovehiculele inmatriculate in strainatate se asigura numai pentru riscul de avarie, riscul de furt fiind exclus). Pe langa acestea sunt preluate in asigurare si mijloacele de transport tractate (remorci, semiremorci, rulote, etc.). Se preiau in asigurare pe polita CASCO si vehiculele supuse inregistrarii.

Obiectul Asigurarii: 

              Prin polita CASCO EUROPA pot fi preluate in asigurare autovehicule, inmatriculate in Romania si strainatate (se asigura numai pentru riscul de avarie, riscul de furt fiind exclus), apartinand persoanelor fizice sau juridice:

 • Vehicule pentru transporturi terestre de bunuri sau persoane, autopropulsate si inmatriculate potrivit dispozitiilor legale pentru a circula pe drumurile publice (ex: Autoturisme, camioane, trailere, remorci, motociclete, autobuze, autocare, tractoare, etc) - remorcile si semi-remorcile se asigura separat.
 • Vehicule pentru transporturi terestre de bunuri, actionate pe principiul motorului, construite si echipate pentru diverse destinatii speciale, inmatriculabile sau neinmatriculabile;
 • Suplimentar asigurarii vehiculului, pot fi asigurate si diverse echipamente omologate, instalate suplimentar, in mod permanent de producator sau de catre personal autorizat pe/in vehicul, dar numai cu acordul asiguratorului si cu mentionarea lor expresa in polita de asigurare.
Conditii de Preluare in Asigurare: 

               Principalele conditii de care depinde preluarea in asigurare sunt:

 • Autovehiculul pentru care se doreste incheierea politei de asigurare sa fie inmatriculat in Romania sau strainatate;
 • Autovehiculul sa aiba Inspectia Tehnica Periodica valabila la data incheierii politei si pentru toata perioada asigurata, conform documentelor doveditoare;
 • Autovehiculul sa nu aiba o vechime mai mare de 10 ani de la data fabricatiei inscrisa pe Cartea de Identitate a Vehiculului;
 • Proprietarul sa fie in posesia numarului de chei originale ale autovehiculului + cheia service (2 chei + service);
 • Proprietarul sa fie in posesia documentelor originale care atesta proprietatea asupra autovehiculului si inmatricularea acestuia;
 • Proprietarul sa puna la dispozitie documentele originale de identificare a sa;
 • Asiguratul sa incheie Cererea Chestionar care sta la baza incheierii politei de asigurare;
 • Asiguratul sa permita reprezentantului asiguratorului sa efectueze Inspectia de Risc + fotografiile aferente;

           Pentru autovehiculele achizitionate de nou, direct de la dealerii sau producatorii din Romania, polita de asigurare poate fi incheiata in baza datelor de identificare din factura proforma.

Perioada Asigurata: 

              Polita se incheie de regula pentru o perioada de 12 luni dar, in baza unei aprobari speciale se poate incheia si pentru perioade subanuale dar nu mai mica de 6 luni. Valabilitatea incepe de la ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care a fost incheiata polita CASCO si se incheie la ora 24:00 a ultimei zile mentionata in polita.

Teritorialitate: 

              CASCO EUROPA de la Asito Kapital S.A. isi exercita acoperirea pe teritoriul urmatoarelor tari din EUROPA: Albania, Andorra, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Bosnia si Hertegovina, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Romania, Rusia, San Marino, Serbia (cu exceptia regiunii autonome KOSOVO), Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria, Vatican, la care se adauga toata Turcia.

              Utilajele neinmatriculate sunt asigurate numai pe teritoriul Romaniei.

              Extinderea acoperirii teritoriale si la alte tari decat cele mentionate mai sus, se poate face numai cu aprobarea speciala a asiguratorului si in schimbul unei prime de asigurare suplimentare.

Asiguratul: 

             Asigurat este persoana fizica sau juridica care este inregistrata pe Cartea de Identitate a Vehiculului si care are un interes patrimonial asupra vehiculului asigurat. La notiunea de asigurat se asimileaza si persoanele ce folosesc autovehiculul asigurat cu incuviintarea acestuia, inclusiv persoanele ce il folosesc in temeiul unui raport contractual cu asiguratul - prepusii asiguratului (utilizator, dealer, depozitar, locatar, comodatar, uzufructuar, etc.).

Suma Asigurata: 

            Suma asigurata pentru autovehiculele asigurate pe polita CASCO de la Asito Kapital S.A. se stabileste astfel:

 • Valoarea de comercializare, de nou, a autovehiculului din care se scade uzura in raport cu vechimea acestuia. Valoarea de nou se stabileste astfel:
 • valoarea stabilita pe baza facturilor de cumparare de la dealeri;
 • valoarea stabilita pe baza facturilor de cumparare, pentru autovehicule achizitionate de noi, de la reprezentantele din strainatate la care se adauga dupa caz, taxele de import justificate cu documente;
 • valoarea stabilita pe baza cataloagelor si listelor de preturi pentru celelalte cazuri.

            Echipamentele suplimentare se asigura la valoarea de piata declarata de catre asigurat si acceptata de asigurator si nu poate depasi 15% sin suma asigurata a autovehiculului.

            Suma asigurata poate fi exprimata in RON, USD sau EURO.

NOTA: Reintregirea sumei asigurate nu se face automat ci in schimbul unei prime de asigurare suplimentare, dupa fiecare dauna decontata.

Prima de Asigurare: 

              Prima de asigurare anuala este stabilita in raport cu suma asigurata, cu riscurile suplimentare asigurate si cu sistemul de fransize aplicat. Ea este exprimata in moneda contractului care poate fi RON, USD sau EURO si poate fi achitata integral si anticipat la incheierea politei sau intr-un numar de rate agreate de comun acord cu asiguratorul. Sumele exprimate in valuta se achita in ron la cursul BNR valabil pentru ziua efectuarii platii.

              Nivelul primei de asigurare este influentat de la an la an, de la o reinoire la alta, si de istoricul de daune al acelui autovehicul.

Sistemul de Fransize: 

              Sistemul de fransize specific politei CASCO EUROPA de la Asito Kapital S.A. este structurat astfel:

 • Pentru riscul de furt total al vehiculului asigurat exista fransize obligatorii care se calculeaza procentual din suma asigurata, diferentiate in functie de vechimea vehiculului asigurat, astfel:
  • un procent de 10% pentru furtul total al vehiculuilui asigurat, daca acesta are o vechime mai mica de 5 ani;
  • un procent de 20% pentru furtul total al vehiculuilui asigurat, daca acesta are o vechime mai mare sau egala de 5 ani;
 • Pentru celelalte riscuri, polita se poate incheia cu fransize sau fara fransize pe care le stabileste automat sistemul de emitere electronica a politei;
 • fransiza obligatorie de 10%, minim 200 euro pentru riscurile acoperite pe clauza Circulatia in afara drumurilor publice;
 • fransiza obligatorie de 25%, minim 200 euro pentru riscurile acoperite pe clauza Efectele patrunderii in locuri inundate;
Riscuri Asigurate Standard: 

           Riscurile standard acoperite pe polita CASCO EUROPA de la Asito Kapital S.A. sunt:

 • ploaie torentiala, grindina, inundatie, furtuna si uragan inclusiv actiunea obiectelor purtate de acestea;
 • cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren;
 • greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada;
 • inundatia locului de parcare a autovehiculului inclusiv actiunea mecanica a apelor curgatoare si a obiectelor purtate de acestea;
 • Incendiu, Explozie din cauze tehnice, inclusiv afumare, patare, carbonizare;
 • coliziuni cu tertii, loviri, ciocniri, izbiri;
 • ciocniri, loviri, izbiri cu corpuri imobile aflate in afara autovehiculului;
 • zgarieri, caderi pe/de pe, derapari, rasturnari;
 • furt total si partial al vehiculului asigurat inclusiv avarii ca urmare a furtului si/sau tentativei de furt prin efractie;
 • Vandalism si avarii produse de autori necunoscuti;
 • tractare-remorcare a autovehicului asigurat, care este avariat si nedeplasabil prin forte proprii, in limita a maxim 2 000 ron de la locul evenimentului si pana la locul de reparatie;
 • cheltuieli facute in vederea limitarii pagubelor;
 • cheltuieli efectuate in vederea inlocuirii setului de inchidere al autovehiculului asigurat (butuc, yale, buson rezervor si/sau contact pornire), in cazul furtului sau pierderii cheilor/cartelelor/telecomenzilor acestuia, in limita a 2 500 lei;
 • pagubele produse autovehiculului asigurat in timpul operatiunilor de salvare a autovehiculului sau persoanelor (ex. descarcerarea);
 • pagube produse echipamentelor suplimentare montate de asigurat pe autovehicul in plus fata de echiparea de serie si care sunt evidentiate expres in polita de asigurare;
 • actiunea curentului electric asupra instalatiilor si aparaturii electrice, cand a fost urmata de Incendiu;
 • influenta temperaturii asupra componentelor autovehiculului ca urmare a lipsei sau insuficientei ungerii ori a supraincalzirii, cand survin datorita unui risc asigurat;
 • deschiderea capotei in timpul mersului, daca survine in cadrul unui risc asigurat (ex: accidente rutiere, loviri, izbiri);
Riscuri Excluse: 

           Categoriile de riscuri excluse pe polita CASCO EUROPA de la Asito Kapital S.A. sunt:

 • razboi, revolte, greve, tulburari civile, actiuni armate;
 • Explozie atomica, radiatii, poluare, contaminare etc.
 • confiscare, expropriere, rechizitionare;
 • piese de rezerva, combustibili, bunuri din autovehicul;
 • pagube care tin de mentenanta autovehiculului sau defecte de fabricatie ale partilor componente;
 • pagube produse de marfurile transportate;
 • cheltuieli pentru transformarea/imbunatatirea vehiculului asigurat fata de starea lui initiala;
 • concursuri si intreceri de orice fel;
 • pagube produse la partile componente care erau avariate inainte de incheierea asigurarii;
 • pagube produse cu intentie, frauda, declaratii mincinoase;
 • pagube produse ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie sau sub influenta substantelor interzise;
 • pagube care tin de mentenanta autovehiculului sau defecte de fabricatie ale partilor componente;
 • pagube produse anvelopelor cu limita de uzura depasita;
 • patrunderea in locuri inundate - se asigura pe clauza speciala;
 • pagube produse ca urmare a circulatiei in afara drumurilor publice - se asigura pe clauza speciala;
 • pagube datorate incarcarii vehiculului peste masa maxima autorizata;
 • daunele produse anvelopelor, jantelor, amortizoarelor, articulatiilor autovehiculului in absenta producerii unui risc;
 • anvelope uzate, anvelopele cu o vechime mai mare de 2 ani sau anvelopele care nu respecta normele tehnice in vigoare;
 • furtul si tentativa de furt nereclamate la organele de politie si neconfirmate de acestea;
 • furtul savarsit cu intentie sau de catre prepusii asiguratului;
 • furtul casetofoanelor pe sina sau cu fata detasabila, al capacelor de roti, etc.
Clauze Suplimentare: 

               Fata de riscurile asigurate standard, se pot adauga clauze de asigurare suplimentare, in baza cererii exprese si scrise a asiguratului si contra unei prime de asigurare suplimentare, astfel:

 • asistenta Tehnica Rutiera - sunt asigurate servicii de asistenta tehnica rutiera inclusiv tractare, transport sofwer si pasageri, cazare (in limita sumei asigurate de 250 EURO/eveniment, maxim 2 evenimente pe an) pentru autovehicule inmatriculate in Romania si strainatate, apartinand persoanelor fizice sau juridice, a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3,5 tone inclusiv.
 • Circulatia in afara drumurilor publice - sunt asigurate toate riscurile din polita in cazul in care acestea se manifesta atunci cand vehiculul asigurat circula pe drumuri care nu sunt clasificate ca drumuri publice;
 • Efectele patrunderii in locuri inundate - sunt asigurate pagubele provocate de patrunderea autovehiculului in locuri acoperite cu apa sau innundate temporar, datorita acumularilor de apa (ex: aspirarea apei la motor, etc).
Obligatiile Asiguratului: 
 • Plata primei de asigurare sau a ratelor de prima in cuantumul si la termenele stabilite, intarzierea la plata beneficiaza de un termen de pasuire de 15 zile calendaristice;
 • Sa intretina autovehiculul asigurat in bune conditii tehnice si functinale;
 • Sa comunice asiguratorului orice modificare survenita in documentele sale de identificare, in documentele de identificare ale vehiculului sau in scopul utilizarii vehiculului;
 • Sa notifice in 24 ore asiguratorul + dovada de la politie privind furtul/pierderea documentelor vehiculului sau a cheilor/cardurilor/telecomenzilor vehiculului;
 • Sa instiinteze imediat organele competente (politie, pompieri, asigurator) dupa caz, de producerea vreunui eveniment asigurat;
 • Sa ia masuri pentru limitarea pagubelor si conservarea, paza vehiculului avariat;
 • Sa instiinteze asiguratorul in 48 ore (2 zile lucratoare) in cazul avariilor si 24 ore in cazul furtului;
 • Sa depuna la dosarul daunei toate documentele solicitate de asigurator;
 • Sa pastreze intacte partile avariate ale vehiculului pana la efectuarea inspectiei de dauna;
 • Sa prezerve dreptul de regres al asiguratorului impotriva vinovatului evenimentului rutier;
Obligatiile Asiguratorului: 

            In conditiile generale si speciale ale politei nu se evidentiaza distinct capitolul referitor la obligatiile asiguratorului dar acestea se identifica coroborat cu drepturile asiguratului.

Procedura Daune: 
 • Avizarea daunei la asigurator se face in maxim 24 ore in cazul furtului si maxim 48 ore (2 zile lucratoare) in cazul avariilor;
 • Constatarea daunelor se face de catre inspectorii de daune din sucursalele asiguratorului din Romania sau de catre societati mandatate de asigurator, in afara Romaniei, prilej cu care se incheie nota de constatare, se fac fotografii la vehiculul avariat si se depun documentele solicitate de asigurator la dosarul daunei;
 • Asiguratul va depune la dosarul daunei documentele incheiate cu ocazia evenimentului (constat amiabil/proces verbal de la politie, cu anexele aferente) va intocmi declaratia cu privire la circumstantele producerii evenimentului;
 • Daca in urma demontarii si efectuarii reparatiilor se constata si alte parti componente avariate in urma aceluiasi eveniment asigurat, ce nu au putut fi constatate initial, constatarea suplimentara se va face de catre reprezentantul asiguratorului numai la solicitarea asiguratului sau unitatea service la solicitarea expresa a asiguratului, altfel despagubirea se va efectua numai la nivelul constatarii initiale;
 • Daunele produse in Romania se repara numai la unitati service din Romania iar daunele produse in afara tarii se repara in strainatate numai cu aprobare speciala de la asigurator;
 • despagubirile facute pe Regres RCA nu sunt afectate de nivelul fransizelor inscrise pe polita CASCO;
 • Repararea daunelor si aducerea autovehiculului in starea initiala se poate face:
  • in oricare service specializat - plata despagubirii se face in contul asiguratului sau al unitatii service reparatoare;
  • in regie proprie - plata despagubirii se face numai catre asigurat, dupa o procedura si intr-un cuantum stabilit de asigurator;
  • in service partener - plata despagubirii se face direct catre unitatea service reparatoare, prin decontare directa;
 • In cazul furtului, despagubirea se produce dupa cel putin 60 zile de la data avizarii daunei si in baza confirmarii de la politie privind nesolutionarea dosarului de cercetare;
 • Reintregirea sumei asigurate se face prin plata unei prime suplimentare;
 • Plata despagubirilor se realizeaza in 15 zile lucratoare de la data cand dosarul de dauna este completat cu toate documentele necesare solutionarii sale;
 • dauna totala este atunci cand valoarea estimata a cuantumului pagubei este cel mult egala cu 75% din suma asigurata;

                 In aceasta situatie despagubirea acordata nu va depasi:

 • suma asigurata a autovehiculului din care se scad fransizele deductibile, valoarea epavei care nu poate fi mai mica de 25% din suma asigurata (valoarea pieselor ramase neavariate stabilita pe baza ofertelor provenite de la societati specializate) si contravaloarea ratelor datorate pana la sfarsitul perioadei de asigurare;
Diverse: 

              Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.

              Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral, de catre fiecare parte ,in conditiile expres mentionate, in scris, cu confirmare de primire, cu 20 zile inainte de a deveni efectiva.

              Dreptul de a ridica pretentii fata de asigurator privind plata unor despagubiri se stinge in termen de 2 ani de la data producerii riscului asigurat.

              Toate comunicarile intre parti se vor face in forma scrisa.

              Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.

              Asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.

Notificare daune CASCO:

Call Center Constatare daune

TEL: 021/230.04.63 (sau 021/201.90.38 - asistenta Tehnica Rutiera 24h/24h)​