CASCO - Polita facultativa pentru avarii si furt autovehicule - GARANTA Asigurari

asigurari casco garanta avarii si furt autovehicule pitesti arges

ROMANIA, BUCURESTI, Sector 1, B-dul Ion Mihalache, nr. 19-21.

info@garanta.ro

Tel:   021.307.99.71, 021.307.99.73, 021.307.99.72

Fax:   021.307.99.70

             GARANTA Asigurari SA a fost infiintata in anul 1997 de catre compania greceasca de asigurari Ethniki Hellenic General Insurance Company, care este totodata si actionarul majoritar, companie ce are o experienta de peste 100 de ani in domeniu si este leader al pietei de asigurari din Grecia. Avand drept obiective principale orientarea catre client, cresterea calitatii serviciilor oferite, diversificarea si imbunatatirea continua a produselor, mentinerea securitatii financiare etc. GARANTA Asigurari se remarca permanent ca un actor important pe piata de asigurari din Romania. GARANTA Asigurari SA este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-020-10.04.2003.

Aspecte Generale: 

GARANTA Asigurari SA propune clientilor sai o polita CASCO, cu acoperire standard pe teritoriul Romaniei si al tarilor membre ale sistemului Carte Verde, la care se pot atasa doua clauze suplimentare: CASCO gold care acopera deces, invaliditate, spitalizare si tratament ambulatoriu pentru persoanele din vehiculul asigurat; si Asistenta rutiera.

              Polita este unica atat pentru Autoturisme, moto cat si pentru vehicule comerciale. Practic sunt asigurate toate mijloacele de transport terestru care se deplaseaza pe roti, exceptandu-le pe cele care se deplaseaza pe sine, echipate cu motor cu propulsie si care se deplaseaza pe drum prin mijloace proprii si care in conformitate cu reglementarile legale sunt supuse inmatricularii in Romania. Pe langa acestea sunt preluate in asigurare si mijloacele de transport tractate (remorci, semiremorci, rulote, etc.). Nu se preiau in asigurare pe polita CASCO, vehiculele supuse inregistrarii.

Obiectul Asigurarii: 

         Obiectul asigurarii il constituie autovehiculele si vehiculele tractate impreuna cu echipamentele suplimentare, inmatriculate in Romania, destinate transporturilor terestre, cum ar fi:

 • Autoturisme, autovehicule de teren;
 • automobile mixte, autoutilitare cu masa maxima autorizata pana la 3,5 to;
 • autoutilitare cu masa maxima autorizata peste 3,5 to;
 • autovehicule transport persoane avand peste 9 locuri;
 • remorci, semiremorci, rulote si alte vehicule tractate;
Conditii de Preluare in Asigurare: 

          Principalele conditii de care depinde preluarea in asigurare sunt:

 • Autovehiculul si echipamentele suplimentare pentru care se doreste incheierea politei de asigurare sa fie inmatriculat in Romania;
 • Autovehiculul sa aiba Inspectia Tehnica Periodica valabila la data incheierii politei si pentru toata perioada asigurata, conform documentelor doveditoare;
 • Autovehiculul sa nu aiba o vechime mai mare de 10 ani de la data fabricatiei inscrisa pe Cartea de Identitate a Vehiculului;
 • Proprietarul sa fie in posesia numarului de chei originale ale autovehiculului + cheia service (2 chei + service);
 • Proprietarul sa fie in posesia documentelor originale care atesta proprietatea asupra autovehiculului si inmatricularea acestuia;
 • Proprietarul sa puna la dispozitie documentele originale de identificare a sa;
 • Asiguratul sa incheie Cererea Chestionar care sta la baza incheierii politei de asigurare;
 • Asiguratul sa permita reprezentantului asiguratorului sa efectueze Inspectia de Risc + fotografiile aferente;

             Pentru autovehiculele achizitionate de nou, direct de la dealerii sau producatorii din Romania, polita de asigurare poate fi incheiata in baza datelor de identificare din factura proforma.

            Polita isi exercita acoperirea si in cazurile cand vehiculul asigurat este condus, cu acordul asiguratului, de o alta persoana sau de prepusii asiguratului care indeplinesc conditiile legale pentru a conduce categoria respectiva de vehicul.

Perioada Asigurata: 

              Polita se incheie de regula pentru o perioada de 12 luni dar, in baza unei aprobari speciale se poate incheia si pentru perioade subanuale dar nu mai mica de 6 luni. Valabilitatea incepe de la ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care a fost incheiata polita CASCO si se incheie la ora 24:00 a ultimei zile mentionata in polita.

Teritorialitate: 

             Asigurarea CASCO de la GARANTA Asigurari SA este valabila pe teritoriul Romaniei si pe teritoriul tarilor membre ale Sistemului Carte Verde.

Asiguratul: 

              In acceptiunea GARANTA Asigurari SA, pe polita CASCO asigurat este orice persoana fizica sau juridica cu domiciliul, resedinta sau sediul in Romania, detinatori de autovehicule inmatriculate in Romania, titulari ai interesului asigurabil, nominalizati expres in polita, respectiv proprietarul inscris in cartea de identitate a autovehiculului, precum si oricare alte persoane care au interes asigurabil cu privire la autovehicul, interes care trebuie sa reiasa dintr-un contract (de inchiriere, leasing, comodat, locatie de gestiune etc.) incheiat cu proprietarul, respectiv persoana care poate suferi un prejudiciu patrimonial in situatia in care autovehiculul asigurat sufera o dauna.

Suma Asigurata: 

              Suma asigurata pentru autovehiculele asigurate pe polita CASCO de la GARANTA Asigurari SA se stabileste pornind de la valoarea de nou a vehiculului asigurat la care se aplica coeficientii valorii ramase stabiliti de asigurator in raport cu uzura vehiculului in functie de vechimea si starea de intretinere a acestuia. Valoarea de nou poate fi obtinuta astfel:

 • preturile mentionate in facturile de achizitie de nou inclusiv TVA, fara a fi luate in considerare discounturile, promotiile, programele sezoniere/ocazionale (ex. Programul ,,Rabla”) sau alte cheltuieli conexe (extragarantie, taxa de prima inmatriculare, timbrul de mediu, taxa eliberare CIV, etc.), in cazul in care autovehiculele sunt cumparate de la reprezentante din Romania sau din strainatate;
 • preturile mentionate in cataloagele de specialitate, tiparite sau electronice, acceptate de asigurator, pentru autovehiculele folosite (second-hand) achizitionate din Romania sau strainatate;

            Dotarile suplimentare montate pe autovehicul se asigura la valoarea declarata de asigurat la incheierea politei si reprezinta acele echipamente montate pe autovehicul, care nu au fost prevazute de producatorul autovehiculului, folosite pentru imbunatatirea confortului sau a calitatii autovehiculului (sisteme audiovideo, alarma, car-kit comunicatii, sisteme navigatie, eleroane, jenti aliaj, bull-bar, trapa, etc). Din aceasta categorie nu fac parte echipamentele care modifica esential structura, caracteristicile sau destinatia autovehiculului (recipienti cisterna, suprastructuri de inchidere a caroseriei, platforme, instalatii frigorifice, dotari specifice autospecializatelor, etc).

            Suma asigurata este exprimata in moneda contractului care poate fi RON sau EURO.

            Suma asigurata se reintregeste numai prin plata unei prime suplimentare si conditionat de readucerea vehiculului la starea anterioara producerii evenimentului asigurat.

Prima de Asigurare: 

              Prima de asigurare anuala este stabilita in raport cu suma asigurata, cu riscurile suplimentare asigurate si cu sistemul de fransize aplicat. Ea este exprimata in moneda contractului care poate fi RON sau EURO si poate fi achitata integral si anticipat la incheierea politei sau intr-un numar de rate agreate de comun acord cu asiguratorul. Sumele exprimate in valuta se achita in ron la cursul BNR valabil pentru ziua efectuarii platii.

              Nivelul primei de asigurare este influentat de la an la an, de la o reinoire la alta, si de istoricul de daune al acelui autovehicul.

              La asigurarile ce se reinnoiesc pe perioade de cate 1 an, daca nu s-au platit ori nu se datoreaza despagubiri in anii anteriori de asigurare, primele de asigurare se reduc astfel:

 • cu 10% pentru al doilea an de asigurare consecutiv;
 • cu 20% pentru al treilea an de asigurare consecutiv;
 • cu 30% pentru al patrulea an de asigurare consecutiv.

              Aceasta prevedere nu este valabila pentru asigurarile la care s-au acordat reduceri de prima speciale la incheierea contractului.

Sistemul de Fransize: 

            Sistemul de fransize folosit de GARANTA Asigurari SA in polita CASCO consta din:

 • Pentru daunele partiale (avarii partiale/furt partial), polita se poate incheia cu fransize valorice sau fara fransizele pe care le stabileste automat sistemul de emitere electronica a politei;
 • Pentru avarie totala, polita se poate incheia cu fransize procentuale sau fara fransizele pe care le stabileste automat sistemul de emitere electronica a politei;

            In cazul asigurarilor incheiate cu fransiza, aceasta nu se va aplica si asupra echipamentului suplimentar asigurat pentru care se percepe prima suplimentara.

Riscuri Asigurate Standard: 

             Riscurile standard acoperite pe polita CASCO de la GARANTA Asigurari SA sunt:

 • ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule, animale sau cu orice corpuri mobile sau imobile aflate in afara autovehiculului, inclusiv zgarieri produse de un alt autovehicul;
 • caderi pe/de pe (cadere in prapastie, cadere in apa a autovehiculului sau scufundarii ambarcatiunii pe care se afla autovehiculul cu prilejul transbordarii, cadere din cauza ruperii podului, caderea unor corpuri: copaci, blocuri de gheata sau bolovani etc. pe autovehicul);
 • derapari sau rasturnari;
 • Incendiu, Explozie;
 • traznet, fenomene atmosferice, inundatie;
 • cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren;
 • greutatea stratului de zapada, avalansa de zapada, gheata;
 • actiunea mecanica a apelor curgatoare sau a corpurilor purtate de acestea;
 • furtul total al autovehiculului, inclusiv avariile constatate asupra autovehiculului gasit;
 • furtul prin efractie sau fara urme vizibile de efractie, de parti componente sau de piese ale autovehiculului asigurat (furt partial);
 • avariile produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt;
 • cheltuieli efectuate si dovedite cu acte pentru limitarea daunelor prin luarea de masuri pentru salvarea autovehiculului;
 • interventia pompierilor pentru stingerea incendiilor, fara descarcerare;
 • curatarea interiorului autovehiculului ca urmare a ranirii persoanelor sau animalelor domestice, cat si a scurgerii de lichide;
 • transportul autovehiculului de la locul producerii evenimentului asigurat la atelierul de reparatii cel mai apropiat sau la locul de adapostire (locul unde este parcat sau garat in mod obisnuit autovehiculul) daca, in urma producerii evenimentului asigurat, acesta nu poate fi deplasat prin forte proprii; in acest caz, despagubirea se acorda pe baza documentelor de transport, in limita tarifelor de transport percepute de firmele specializate;
 • pagubele produse:
  • echipamentelor audio - video, magaziilor pentru C.D.-uri, boxelor audio, sistemelor de alarma special construite pentru autovehicule, numai daca acestea erau montate pe autovehicul si numai daca au fost declarate si cuprinse in asigurare, numai pentru cazurile in care avarierile ori distrugerile s-au intamplat odata cu cele produse autovehiculului din cauze cuprinse in asigurare;
  • anvelopelor (inclusiv celor de rezerva), trusei de scule, stingatorului pentru Incendiu, triunghiurilor reflectorizante si trusei medicale de prim ajutor, numai daca acestea erau montate ori se aflau in autovehicul si daca avarierile ori distrugerile s-au intamplat odata cu cele produse autovehiculului, din orice cauze cuprinse in asigurare;
  • altor parti componente sau piese ale autovehiculului, in timp ce acestea erau demontate in vederea efectuarii reparatiei sau intretinerii autovehiculului, numai daca au fost produse de Explozie;
Riscuri Excluse: 

             Categoriile de riscuri excluse pe polita CASCO de la GARANTA Asigurari SA sunt:

 • orice consecinte ale razboiului, invaziei, revoltei, revolutiei, grevei, dictaturii, confiscarii, nationalizarii, sechestrarii, rechizitionarii, distrugerii sau avarierii din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt, sau oricarei autoritati publice;
 • influente ale exploziei atomice, radiatiilor sau contamintrii radioactive;
 • reducerea valorii autovehiculelor dupa reparatii sau prin lipsa de folosinta a autovehiculului, chiar ca urmare a unor riscuri cuprinse in asigurare;
 • defectiuni tehnice, vicii de fabricatie de care asiguratul avea cunostinta si nu le-au comunicat la incheierea politei;
 • cheltuieli facute pentru transformarea sau imbunatatirea starii autovehiculului fata de starea lui initiala, reconditionari sau reparatii nereusite;
 • fapte cu consecinte grave si deosebit de grave potrivit legislatiei penale in vigoare sau produse cu intentie de catre asigurat si/sau prepusii sai;
 • nerespectarea legislatiei in vigoare privind dreptul si conditiile de a conduce autovehiculul;
 • frauda si actiunile frauduloase ale asiguratului si prepusilor sai;
 • utilizareai autovehiculului in afara drumurilor publice ori pe drumuri publice interzise circulatiei autovehiculelor cu exceptia circulatiei/stationarii autovehiculului in: curţi interioare, garaje, parcări, in care acesta are acces si poate rula/stationa in conditii de deplina siguranta;
 • utilizarea neconforma a autovehiculului cu specificatiile constructorului;
 • pagubele care au fost produse in timp ce autovehiculul se afla incredintat unei unitati prestatoare de servicii auto;
 • pagubele produse in timpul sau ca urmare a transportarii autovehiculului;
 • autovehiculul asigurat nu este echipat cu anvelope de iarna in sezonul rece, conform legislatiei in vigoare;
 • autovehiculul este condus sub influenta substantelor interzise; a fost condus de o persoana neutorizata si necalificata sa faca acest lucru; a fost implicat cu intentie in savarsirea de infractiuni; nu s-a respectat regimul circulatiei pe drumurile publice;
 • participarea autovehiculului la concursuri, intreceri sau antrenamente pentru acestea;
 • defectele de fabricatie, uzura sau folosirea pieselor neconforme;
 • daune produse exclusiv numai anvelopelor sau/si camerelor de aer, exclusiv numai suprafetelor vitrate, tobelor, bunurilor persoanale aflate in autovehicul;
 • daune la parti componente/piese de rezerva/huse/prelate care nu sunt montate pe autovehicul, combustibili, bunuri aflate in autovehicul;
 • daune produse de supraincarcarea autovehiculului precum si cele produse de materialele inflamabile/explozive;
 • actiunea rozatoarelor in interiorul autovehiculului ori sub caroserie;
 • reparatii neconforme sau executate de persoane neautorizate;
 • influenta temperaturii, a substantelor chimice si corozive;
 • componentele identificate ca avariate la data preluarii in asigurare;
 • avarierea autovehiculului datorita incarcarii si/sau ancorarii necorespunzatoare a marfii pe timpul transportului;
 • bunuri din autovehicul, combustibili, huse, prelate, etc.;
 • patrunderea voluntara a autovehiculului in locuri acoperite de apa sau prin actiunea apei aspirate de motor;
 • autovehiculul circula pe drumurile publice fara a avea I.T.P. valabila la data evenimentului;
 • neanuntarea furtului, participarea la furt a asiguratului si/sau prepusilor sai, ignorarea masurilor de prevenire a furtului;
 • furtul neconfirmat de organele de politie;
 • neavizarea daunei in perioada de timp stipulata pe polita (48 ore pentru avarii si 24 ore pentru furt);
 • daunele provocate cu intentie de asigurat si/sau prepusii acestuia;
Clauze Suplimentare: 

               Fata de riscurile asigurate standard, se pot adauga clauze de asigurare suplimentare, in baza cererii exprese si scrise a asiguratului si contra unei prime de asigurare suplimentare, astfel:

 • CASCO GOLD - Asigurarea de accidente a conducatorului autovehiculului si a persoanelor transportate - sunt asigurati conducatorul autovehiculului si pasagerii din acesta, in limita numarului de locuri inscris pe certificatul de inmatriculare, pentru riscurile de invalidtate si deces survenite in urma unui eveniment rutier dar si pentru plata indemnizatiei zilnice pentru zilele de spitalizare si/sau tratament ambulatoriu, urmare a unui accident rutier. Tratamentul ambulatoriu se indemnizeaza numai dacă este ulterior unei perioade de spitalizare.
 • Asistenta rutiera - este acoperita contravaloarea serviciilor de Asistenta rutiera, oferite de societatea de asistenta agreata de catre asigurator, catre asigurat, in cazul in care autovehiculul asigurat cu masa maxima autorizata pana la 3,5 to si un numar de pana la 9 locuri, este nedeplasabil ca urmare a producerii unui dintre riscurile asigurate. Se despagubesc:
  • deplasarea la locul imobilizarii autovehiculului si doua ore de manopera a atelierului mobil;
  • la nevoie, tractare la cel mai apropiat si indicat service sau la domiciliul/sediul asiguratului, conform Certificatului de inmatriculare;
  • limita maxima de despagubire pentru asistenta la locul imobilizarii autovehiculului si/sau tractare este de 200 EUR/eveniment;
  • maxim 2 interventii in perioada asigurata;
  • costuri de transport pentru o persoana (conducatorul auto), in limita valorica a unui bilet de tren clasa I;

                     Riscurile descrise mai sus sunt asigurate numai sub conditia pastrarii autovehiculului in parametrii de functionare stabiliti de producator si a utilizarii sale in conditii bune, cu respectarea stricta a termenelor pentru efectuarea ITP.

Obligatiile Asiguratului: 
 • Plata primei de asigurare sau a ratelor de prima in cuantumul si la termenele stabilite, intarzierea la plata beneficiaza de un termen de pasuire de 15 zile calendaristice;
 • Sa intretina autovehiculul asigurat in bune conditii tehnice si functinale;
 • Sa comunice asiguratorului orice modificare survenita in documentele sale de identificare, in documentele de identificare ale vehiculului sau in scopul utilizarii vehiculului;
 • Sa notifice in 24 ore asiguratorul + dovada de la politie privind furtul/pierderea documentelor vehiculului sau a cheilor/cardurilor/telecomenzilor vehiculului;
 • Sa instiinteze imediat organele competente (politie, pompieri, asigurator) dupa caz, de producerea vreunui eveniment asigurat;
 • Sa ia masuri pentru limitarea pagubelor si conservarea, paza vehiculului avariat;
 • Sa instiinteze asiguratorul in 48 ore in cazul avariilor si 24 ore in cazul furtului;
 • Sa depuna la dosarul daunei toate documentele solicitate de asigurator;
 • Sa pastreze intacte partile avariate ale vehiculului pana la efectuarea inspectiei de dauna;
 • Sa prezerve dreptul de regres al asiguratorului impotriva vinovatului evenimentului rutier;
Obligatiile Asiguratorului: 

              Obligatiile asiguratorului se identifica coroborat cu drepturile asiguratului, si constau in principal in luarea tuturor masurilor astfel incat, odata cu preluarea in asigurare si incheierea politei CASCO pentru autovehiculul asigurat, sa exercite protectia contractuala asupra riscurilor subscrise cu care s-ar putea confrunta la un moment dat asiguratul sau prepusii acestuia.

Procedura Daune: 
 • Avizarea daunei la asigurator se face in maxim 24 ore in cazul furtului si maxim 48 ore in cazul avariilor;
 • Constatarea daunelor se face de catre inspectorii de daune din sucursalele asiguratorului din Romania sau de catre societati mandatate de asigurator, in afara Romaniei, prilej cu care se incheie nota de constatare, se fac fotografii la vehiculul avariat si se depun documentele solicitate de asigurator la dosarul daunei;
 • Asiguratul va depune la dosarul daunei documentele incheiate cu ocazia evenimentului (constat amiabil/proces verbal de la politie, cu anexele aferente) va intocmi declaratia cu privire la circumstantele producerii evenimentului;
 • Daca in urma demontarii si efectuarii reparatiilor se constata si alte parti componente avariate in urma aceluiasi eveniment asigurat, ce nu au putut fi constatate initial, constatarea suplimentara se va face de catre reprezentantul asiguratorului numai la solicitarea asiguratului sau unitatea service la solicitarea expresa a asiguratului, altfel despagubirea se va efectua numai la nivelul constatarii initiale;
 • Daunele produse in Romania se repara numai la unitati service din Romania iar daunele produse in afara tarii se repara in strainatate numai cu aprobare speciala de la asigurator;
 • despagubirile facute pe Regres RCA nu sunt afectate de nivelul fransizelor inscrise pe polita CASCO;
 • Repararea daunelor si aducerea autovehiculului in starea initiala se poate face:
  • in oricare service specializat - plata despagubirii se face in contul asiguratului sau al unitatii service reparatoare;
  • in regie proprie - plata despagubirii se face numai catre asigurat, dupa o procedura si intr-un cuantum stabilit de asigurator;
  • in service partener - plata despagubirii se face direct catre unitatea service reparatoare, prin decontare directa;
 • In cazul furtului, despagubirea se produce dupa cel putin 60 zile de la data avizarii daunei si in baza confirmarii de la politie privind nesolutionarea dosarului de cercetare;
 • Reintregirea sumei asigurate se face automat numai prin plata unei prime suplimentare;
 • Plata despagubirilor se realizeaza in 15 zile lucratoare de la data cand dosarul de dauna este completat cu toate documentele necesare solutionarii sale;
 • dauna totala este atunci cand valoarea estimata a cuantumului pagubei este cel mult egala cu 75% din suma asigurata;

                 In aceasta situatie despagubirea acordata nu va depasi:

 • suma asigurata a autovehiculului din care se scad fransizele deductibile, valoarea epavei care nu poate fi mai mare de 25% din suma asigurata (valoarea pieselor ramase neavariate stabilita pe baza ofertelor provenite de la societati specializate) si contravaloarea ratelor datorate pana la sfarsitul perioadei de asigurare;
Diverse: 

              Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.

              Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral, de catre fiecare parte ,in conditiile expres mentionate, in scris, cu confirmare de primire, cu 20 zile inainte de a deveni efectiva.

              Dreptul de a ridica pretentii fata de asigurator privind plata unor despagubiri se stinge in termen de 2 ani de la data producerii riscului asigurat.

              Toate comunicarile intre parti se vor face in forma scrisa.

              Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.

              Asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.

Notificare daune CASCO:

Call Center Constatare daune

Tel: 021 201 90 35, 021 303 70 33

021 303 70 65, 021 303 70 66

Email: daune@garanta.ro

 - de LUNI pana VINERI, intre 8:30 – 16:30