CASCO - Polita facultativa pentru avarii si furt autovehicule - GROUPAMA Asigurari

asigurari casco groupama avarii si furt autovehicule pitesti arges

ROMANIA, BUCURESTI, Sector 1, Str. Mihai Eminescu, nr. 45.

office@groupama.ro

Tel:   021.305.80.00

Fax:   021.310.99.67

              GROUPAMA Asigurari S.A. este parte a marelui grup francez, de asigurari si servicii financiare bancare cu acoperire internationala, GROUPAMA. Asigurator de referinta in Franta, grupul GROUPAMA are o prezenta extinsa la nivel international, in 11 tari din Europa, Africa si Asia. Cu o traditie de peste 100 de ani, GROUPAMA a patruns progresiv pe piata romaneasca, in perioada 2007-2008, achizitionand 3 companii locale de asigurari: BT Asigurari in 2007 si Asiban si OTP Asigurari in 2008, pe care le-a reunit sub brand-ul GROUPAMA Asigurari S.A. Romania. De la infiintare si pana in prezent, GROUPAMA Asigurari S.A. s-a dezvoltat continuu acordand o atentie deosebita satisfacerii nevoilor clientilor, ceea ce a condus la accederea acesteia in categoria societatilor de asigurari premium, alaturi de alte societati de vaza de pe piata romaneasca de asigurari. GROUPAMA Asigurari S.A. este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-009-10.04.2003.

Aspecte Generale: 

GROUPAMA Asigurari S.A., prin polita CASCO GRADUAL, structurata pe 5 planuri auto: Arrêt, Bon-courage, Contre-pied, Défense si Extrême si 2 planuri moto: Moto Complet si Moto Anotimpuri, ofera clientilor sai protectie pentru avarii si furt, in Romania, Europa si Turcia, dar si pentru alte riscuri ce pot fi asigurate prin clauze suplimentare.

              Prin aceast polita sunt asigurate Autoturisme, motocicluri, autovehicule pentru transport persoane si vehicule comerciale. Practic sunt asigurate toate mijloacele de transport terestru care se deplaseaza pe roti sau senile, exceptandu-le pe cele care se deplaseaza pe sine, echipate cu motor cu propulsie si care se deplaseaza pe drum prin mijloace proprii si care in conformitate cu reglementarile legale sunt supuse inmatricularii in Romania. Pe langa acestea sunt preluate in asigurare si mijloacele de transport tractate (remorci, semiremorci, rulote, etc.). Se preiau in asigurare si vehiculele supuse inregistrarii.

              In acelasi timp sunt asigurate si echipamentele suplimentare si/sau modificarile constructive permanente ale autovehiculului care au fost declarate anterior incheierii politei si sunt cuprinse in asigurare.

Obiectul Asigurarii: 

               Obiectul asigurarii il constituie autovehiculele si vehiculele tractate impreuna cu echipamentele suplimentare si modificarile constructive definitive, inmatriculate in Romania, destinate transporturilor terestre, ai caror proprietari,
persoane fizice sau juridice, au domiciliul, resedinta sau sediul in Romania, cum ar fi:

 • Autoturisme, autovehicule de teren;
 • automobile mixte, autoutilitare cu masa maxima autorizata pana la 3,5 to;
 • autoutilitare cu masa maxima autorizata peste 3,5 to;
 • autovehicule transport persoane avand peste 9 locuri, inclusiv autobuze, troleibuze, tramvaie;
 • remorci, semiremorci, rulote si alte vehicule tractate;
 • cvadricicluri, mopeduri, motociclete, motocicluri, ATV-uri, scutere;

               Nu pot fi asigurate autovehiculele care, in certificatul de inmatriculare si/sau in cartea de identitate, au inscrisa mentiunea “Autovehicul declarat furat din (tara) de la data de…“

Conditii de Preluare in Asigurare: 

             Principalele conditii de care depinde preluarea in asigurare sunt:

 • Autovehiculul si echipamentele suplimentare pentru care se doreste incheierea politei de asigurare sa fie inmatriculat in Romania;
 • Autovehiculul sa aiba Inspectia Tehnica Periodica valabila la data incheierii politei si pentru toata perioada asigurata, conform documentelor doveditoare;
 • Autovehiculul sa nu aiba o vechime mai mare de 10 ani, de la data fabricatiei inscrisa pe Cartea de Identitate a Vehiculului;
 • Proprietarul sa fie in posesia numarului de chei originale ale autovehiculului + cheia service (2 chei + service);
 • Proprietarul sa fie in posesia documentelor originale care atesta proprietatea asupra autovehiculului si inmatricularea acestuia;
 • Proprietarul sa puna la dispozitie documentele originale de identificare a sa;
 • Asiguratul sa incheie Cererea Chestionar care sta la baza incheierii politei de asigurare;
 • Asiguratul sa permita reprezentantului asiguratorului sa efectueze Inspectia de Risc + fotografiile aferente;
 • Autovehiculul este in stare de functionare;
 • Seria sasiului (citita pe autovehicul) este identica cu cea mentionata in originalul certificatului de inmatriculare si in originalul cartii de identitate ale acestuia;
 • Starea de intretinere a autovehiculului este buna, prezinta integritatea tuturor elementelor caroseriei, vopsea intacta, fara urme de exfoliere sau rugina a tablei, pneurile nu prezinta o uzura accentuata. Daca autovehiculul prezinta avarii ale caroseriei si ale elementelor casabile (parbriz, luneta, geamuri laterale, oglinzi retrovizoare etc.), se poate incheia polita de asigurare cu mentionarea in mod expres a tuturor avarilor constatate si a recomandarii de remediere a acestora;

               Pentru autovehiculele achizitionate de nou, direct de la dealerii sau producatorii din Romania, polita de asigurare poate fi incheiata in baza datelor de identificare din factura proforma.

               Polita isi exercita acoperirea si in cazurile cand vehiculul asigurat este condus, cu acordul asiguratului, de o alta persoana sau de prepusii asiguratului care indeplinesc conditiile legale pentru a conduce categoria respectiva de vehicul.

Perioada Asigurata: 

              Polita se incheie de regula pentru o perioada de 12 luni dar, in baza unei aprobari speciale se poate incheia si pentru perioade subanuale dar nu mai mica de 6 luni. Valabilitatea incepe de la ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care a fost incheiata polita CASCO si se incheie la ora 24:00 a ultimei zile mentionata in polita. In cazul autovehiculelor achizitionate in baza unor contracte de rate/leasing/credit, polita de asigurare se poate incheia pentru o perioada egala cu durata contractului de rate/ leasing/credit.

Teritorialitate: 

               Asigurarea CASCO GRADUAL de la GROUPAMA Asigurari S.A. este valabila teritoriul Romaniei si pe teritoriile urmatoarelor tari din Europa: Andorra, Austria, Belgia, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Gibraltar, Grecia (Creta), Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica San Marino, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Turcia, Regatul Unit, Vatican, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia; si pe teritoriul Turciei (partea europeana);

Asiguratul: 

               In acceptiunea GROUPAMA Asigurari S.A., pe polita CASCO GRADUAL, asigurat este orice persoana fizica sau juridica, cu domiciliul, resedinta sau sediul in Romania, titulara a interesului asigurabil, nominalizata expres in polita, inscrisa in cartea de identitate a autovehiculului sau in alte inscrisuri doveditoare ale dreptului de proprietate, si/sau care are interes cu privire la autovehiculul asigurat, interes care trebuie sa reiasa dintr-un contract (de inchiriere, leasing, comodat, locatie de gestiune etc.) incheiat cu proprietarul, respectiv persoana care poate suferi un prejudiciu patrimonial in situatia in care autovehiculul asigurat sufera o dauna şi care are un contract de asigurare incheiat cu asiguratorul.

Suma Asigurata: 

               Suma asigurata pentru autovehiculele asigurate pe polita CASCO GRADUAL de la GROUPAMA Asigurari S.A. se stabileste pornind de la valoarea de nou a vehiculului asigurat la care se aplica coeficientii valorii ramase stabiliti de asigurator in raport cu uzura vehiculului in functie de vechimea si starea de intretinere a acestuia. Valoarea de nou poate fi obtinuta astfel:

 • in cazul autovehiculelor noi, pentru care se va prezenta factura de achizitie, valoarea de nou este pretul din factura. La preturile din facturile de nou, emise pentru autovehiculele achizitionate din afara Uniunii Europene, se vor adauga taxele legale (TVA, taxe vamale, accize, nu se adauga taxa de poluare).
 • pentru toate celelalte cazuri, valoarea de nou se alege din cataloagele de specialitate, tiparite sau electronice. In cazul in care asiguratul este persoana juridica, platitoare de TVA, se pot accepta ca sume asigurate valori fara TVA, acest lucru trebuind specificat in cererea chestionar intocmita anterior incheierii politei, iar in caz de dauna despagubirea va fi facuta fara plata TVA-ului aferent ce reiese din facturile emise de unitatile service.

               Echipamentele suplimentare montate la autovehicul se asigura la valoarea din factura de achizitie sau la valoarea data de listele de preturi ale reprezentantelor sau de cataloagele de specialitate. Aceste documente trebuie anexate politei de asigurare.

               Suma asigurata este exprimata in moneda contractului care poate fi RON, USD sau EURO.

               Suma asigurata se reintregeste automat si fara plata unei prime suplimentare conditionat de readucerea vehiculului la starea anterioara producerii evenimentului asigurat.

Prima de Asigurare: 

              Prima de asigurare anuala este stabilita in raport cu suma asigurata, cu riscurile suplimentare asigurate si cu sistemul de fransize aplicat. Ea este exprimata in moneda contractului care poate fi RON, USD sau EURO si poate fi achitata integral si anticipat la incheierea politei sau intr-un numar de rate agreate de comun acord cu asiguratorul. Sumele exprimate in valuta se achita in ron la cursul BNR valabil pentru ziua efectuarii platii.

              Nivelul primei de asigurare este influentat de la an la an, de la o reinoire la alta, si de istoricul de daune al acelui autovehicul.

Sistemul de Fransize: 

              Sistemul de fransize folosit de GROUPAMA Asigurari S.A. in polita CASCO GRADUAL consta din:

 • Pentru daunele partiale (avarii partiale/furt partial), polita se poate incheia cu fransize valorice de 100 euro, 200 euro sau 300 euro, sau fara fransizele pe care le stabileste automat sistemul de emitere electronica a politei;
 • Pentru daunele totale (avarie totala/furt total), polita se poate incheia cu fransize procentuale de 10%, 15% sau 20%, sau fara fransizele pe care le stabileste automat sistemul de emitere electronica a politei;

              fransiza pentru daune partiale nu se va aplica in cazul in care daunele au fost produse ca urmare a unui accident rutier din culpa exclusiva a unor terte persoane identificate si care au incheiata o asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA), valabila la data producerii prejudiciului (regresul RCA).

              fransiza pentru daune totale se va aplica si in cazul in care se face regres din orice cauza si nu se va aplica daca dauna a fost exclusiv asupra echipamentelor suplimentare.

Riscuri Asigurate Standard: 

             Riscurile standard acoperite pe polita CASCO GRADUAL de la GROUPAMA Asigurari S.A. pot fi structurate astfel:

                  Planul AUTO:

 • Pachetul de riscuri: Arrêt, Bon-courage, Contre-pied, Défense si Extrême cuprinde:
  • ploaie torentiala (inclusiv efectele indirecte ale acesteia), grindina, inundatie (inclusiv ca urmare a spargerii unei conducte in cladirea in care se afla autovehiculul sau din orice alte cauze similare), furtuna, uragan;
  • cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren;
  • greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada;
  • efectele indirecte ale fenomenelor anterioare, ca de exemplu: prabusirea unui copac lovit de Trasnet, actiunea mecanica a obiectelor purtate de furtuna sau uragan, daramarea acoperisurilor sau constructiilor din cauza greutatii stratului de zapada sau de gheata ori a avalanselor de zapada, a cutremurelor de pamant, a prabusirilor sau alunecarilor de teren etc.;
  • Incendiu, Trasnet, Explozie (inclusiv din cauze tehnice);
  • accident rutier (loviri, ciocniri, izbiri cu alte vehicule – aceasta enumerare nu este limitativa) din culpa exclusiva a unor terte persoane aflate in afara autovehiculului asigurat, identificate si care au incheiata o asigurare RCA, valabila la data producerii prejudiciului;
 • Pachetul de riscuri: ArrêtBon-courage, Contre-pied, Défense si Extrême cuprinde:
  • ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule sau cu orice alte corpuri mobile sau imobile aflate in afara autovehiculului asigurat, zgarieri;
  • caderi in/pe/de pe (caderi de corpuri pe autovehicul, cadere in prapastie, cadere in apa cu prilejul transbordarii, cadere din cauza ruperii podului etc);
  • derapari, rasturnari;
  • NOTA: Pana la acest nivel de asigurare, nu se despagubesc urmatoarele:
   • avarii ca urmare a tentativei de furt;
   • avarii produse de autori necunoscuti;
   • avarii produse de persoane care iau parte la acte de Vandalism, greve, tulburari civile, mitinguri spontane, revolte;
   • avarii produse de substante chimice sau corozive;
   • avarii produse de marfa transportata.
 • Pachetul de riscuri: Arrêt, Bon-courage, Contre-pied, Défense si Extrême cuprinde:
  • furtul autovehiculului;
  • furtul unor parti componente ori piese ale autovehiculului, montate pe acesta, inclusiv furtul rotilor;
  • avariile produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt;
  • furtul sau distrugerea ca urmare a tentativei de furt a echipamentelor suplimentare, daca acestea au fost cuprinse in asigurare pentru riscul de furt si daca erau montate pe autovehicul.
  • NOTA: In cazul pierderii/furtului uneia dintre chei se acorda despagubiri pentru cheltuielile efectuate de catre asigurat, in limita a 5% din suma asigurata a autovehiculului, in vederea inlocuirii setului de inchidere al autovehiculului si/sau contactului de pornire al autovehiculului asigurat, numai in cazul in care producatorul precizeaza ca trebuie inlocuite obligatoriu la set.
 • Pachetul de riscuri: ArrêtBon-courageContre-piedDéfense si Extrême cuprinde:
  • daunele materiale produse autovehiculului asigurat direct de actiunea persoanelor care iau parte la acte de Vandalism, la greve, tulburari/miscari civile, mitinguri spontane, revolte;
  • daunele materiale produse autovehiculului asigurat direct de actiunea autorilor necunoscuti;
  • daunele materiale produse autovehiculului asigurat direct de actiunea substantelor chimice sau corozive;
  • daunelor produse de animale in timpul stationarii autovehiculului asigurat.

                 Planul MOTO:

 • Pachetul de riscuri: Moto Complet si Moto Anotimpuri (15.03-14.11 / 15.11-14.03) cuprinde:
  • ploaie torentiala (inclusiv efectele indirecte ale acesteia), grindina, inundatie (inclusiv ca urmare a spargerii unei conducte in cladirea in care se afla autovehiculul sau din orice alte cauze similare), furtuna, uragan;
  • cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren;
  • greutatea stratului de zapada sau de gheata, avalanse de zapada;
  • efectele indirecte ale fenomenelor anterioare, ca de exemplu: prabusirea unui copac lovit de Trasnet, actiunea mecanica a obiectelor purtate de furtuna sau uragan, daramarea acoperisurilor sau constructiilor din cauza greutatii stratului de zapada sau de gheata ori a avalanselor de zapada, a cutremurelor de pamant, a prabusirilor sau alunecarilor de teren etc.;
  • Incendiu, Trasnet, Explozie (inclusiv din cauze tehnice);
  • accident rutier (loviri, ciocniri, izbiri cu alte vehicule – aceasta enumerare nu este limitativa) din culpa exclusiva a unor terte persoane aflate in afara autovehiculului asigurat, identificate si care au incheiata o asigurare RCA, valabila la data producerii prejudiciului;
 • Pachetul de riscuri: Moto Complet si Moto Anotimpuri (15.03-14.11 / 15.11-14.03) cuprinde:
  • ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule sau cu orice alte corpuri mobile sau imobile aflate in afara autovehiculului asigurat, zgarieri;
  • caderi in/pe/de pe (caderi de corpuri pe autovehicul, cadere in prapastie, cadere in apa cu prilejul transbordarii, cadere din cauza ruperii podului etc);
  • derapari, rasturnari;
  • NOTA: Pana la acest nivel de asigurare, nu se despagubesc urmatoarele:
   • avarii ca urmare a tentativei de furt;
   • avarii produse de autori necunoscuti;
   • avarii produse de persoane care iau parte la acte de Vandalism, greve, tulburari civile, mitinguri spontane, revolte;
   • avarii produse de substante chimice sau corozive;
   • avarii produse de marfa transportata.
 • Pachetul de riscuri: Moto Complet si Moto Anotimpuri (15.03-14.11 / 15.11-14.03) cuprinde:
  • furtul autovehiculului;
  • furtul unor parti componente ori piese ale autovehiculului, montate pe acesta, inclusiv furtul rotilor;
  • avariile produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt;
  • furtul sau distrugerea ca urmare a tentativei de furt a echipamentelor suplimentare, daca acestea au fost cuprinse in asigurare pentru riscul de furt si daca erau montate pe autovehicul.
  • NOTA: In cazul pierderii/furtului uneia dintre chei se acorda despagubiri pentru cheltuielile efectuate de catre asigurat, in limita a 5% din suma asigurata a autovehiculului, in vederea inlocuirii setului de inchidere al autovehiculului si/sau contactului de pornire al autovehiculului asigurat, numai in cazul in care producatorul precizeaza ca trebuie inlocuite obligatoriu la set.
 • Pachetul de riscuri: Moto Complet si Moto Anotimpuri (15.03-14.11 / 15.11-14.03) cuprinde:
  • daunele materiale produse autovehiculului asigurat direct de actiunea persoanelor care iau parte la acte de Vandalism, la greve, tulburari/miscari civile, mitinguri spontane, revolte;
  • daunele materiale produse autovehiculului asigurat direct de actiunea autorilor necunoscuti;
  • daunele materiale produse autovehiculului asigurat direct de actiunea substantelor chimice sau corozive;
  • daunelor produse de animale in timpul stationarii autovehiculului asigurat.
 • Pachetul de riscuri: Moto Complet si Moto Anotimpuri (15.03-14.11 / 15.11-14.03) cuprinde:
  • daune produse exclusiv elementelor vitrate;
 • Pachetul de riscuri: Moto Complet si Moto Anotimpuri (15.03-14.11 / 15.11-14.03) cuprinde:
  • daune produse exclusiv jantelor si anvelopelor;

             In limita sumei asigurate si fara plata unei prime suplimentare, se acorda despagubiri, pe categorii si in functie de riscurile selectate de asigurat, si pentru:

 • cheltuielile efectuate pentru conservarea si limitarea daunelor rezultate in urma producerii unor riscuri cuprinse in asigurare, daca acestea sunt necesare, probate pe baza de documente justificative (exceptie pachetul de riscuri Arrêt);
 • daunele, produse autovehiculului asigurat, cauzate de masurile luate pentru salvarea autovehiculului sau a constructiei in care se afla acesta, precum si pentru salvarea persoanelor imobilizate in acesta (ex. descarcerarea), dovedite cu acte (exceptie pachetul de riscuri Arrêt);
 • daunele produse din orice cauza cuprinsa in asigurare, exclusiv echipamentelor cu care au fost dotate din fabricatie, de producator, autovehiculele cu destinatie speciala;
 • daunele produse dotarilor de serie, daca acestea erau montate la autovehicul, iar avarierile ori distrugerile s-au intamplat odata cu cele produse din orice cauza cuprinsa in asigurare;
 • daunele produse echipamentelor suplimentare montate pe autovehicul, special construite pentru autovehicule, declarate de asigurat si inscrise in polita, iar avarierile ori distrugerile s-au intamplat odata cu cele produse din orice cauza cuprinsa in asigurare, inclusiv corpului autovehiculului;
 • daunele produse tobei catalitice si tubulaturii de evacuare, farurilor de ceata (proiectoarelor), prelatei care acopera coviltirul montate la autovehicul, iar avariile s-au intamplat odata cu cele produse din orice cauza cuprinsa in asigurare, inclusiv corpului autovehiculului;
 • daunele produse sculelor care fac parte din trusa de scule din dotarea de serie a autovehiculului, extinctorului, triunghiului reflectorizant, trusei medicale de prim ajutor si rotii de rezerva, daca se aflau in autovehicul si avariile ori distrugerile s-au intamplat odata cu cele produse din orice cauza cuprinsa in asigurare, inclusiv corpului autovehiculului, cu exceptia furtului;
 • daunele produse anvelopelor, jantelor si capacelor de roti, dacă erau montate la autovehicul, iar avariile sau distrugerile s-au produs din orice cauza cuprinsa in asigurare insusi corpului autovehiculului, in cadrul aceluiasi eveniment asigurat;
 • daunele produse elementelor vitrate ale autovehiculului (parbriz, luneta, geam lateral, faruri, proiectoare, semnalizatoare, lumini de pozitie, trapa, plafon de sticla etc.), daca distrugerile s-au produs din orice cauza cuprinsa in asigurare insusi corpului autovehiculului, in cadrul aceluiasi eveniment asigurat;
 • avarii accidentale de baza - cheltuieli de transport, salvare si parcare ale autovehiculului, ca urmare a unei daune produse in urma unor calamitati naturale, incendiului, trasnetului, exploziei, din implicarea acestuia intr-un accident rutier petrecut pe drumurile publice sau ca urmare a actelor de Vandalism sau furtului unor piese care fac imposibila deplasarea acestuia- apeland Call Center Alo Groupama, la telefon 0374 110 110.
  • Restabilirea mobilitatii autovehiculului / transport / Tractare pana la cel mai apropiat service autorizat, pentru autovehicule cu masa maxim autorizata pana la 40 tone;
  • Restabilirea mobilitatii autovehiculului / transport / Tractare pana la cel mai apropiat service autorizat, in limita a 1 EURO/KM,ƒƒ pentru autovehicule cu masa maxim autorizata peste 40 tone;
  • Salvare / Recuperare in afara carosabilului in limita a 200 EUR pentru autovehicule cu masa total maxim autorizata pana la 3,5 tone si in limita a 500 EUR pentru autovehicule cu masa total maxim autorizata peste 3,5 tone;
  • Parcare / Depozitare pentru maxim 3 zile, pentru toate categoriile de autovehicule, service-ul unde s-a organizat tractarea este in afara orelor de program (weekend, noapte etc.) sau este suprasolicitat;

             In limita sumei asigurate si fara plata unei prime suplimentare, se acorda despagubiri, si pentru riscurile asigurate, urmatoatre:

 • Accidente persoane - sunt asigurati conducatorul autovehiculului si pasagerii din acesta, in limita numarului de locuri inscris pe certificatul de inmatriculare, pentru riscurile de invalidtate si deces survenite in urma unui eveniment rutier;
 • Bagaje transportate in autovehicul - sunt asigurate pentru riscurile de distrugere totala sau partiala si pentru furtul prin efractie sau prin acte de violenta: bunurile personale transportate sau purtate de ocupantii din autovehicul (imbracaminte, incaltaminte si alte obiecte de uz personal aflate asupra sau in bagajul acestora) inclusiv valize sau genti de voiaj. Nu se asigura bani, bijuterii, valori, electronice, bunuri casabile;
Riscuri Excluse: 

             Categoriile de riscuri excluse pe polita CASCO GRADUAL de la GROUPAMA Asigurari S.A. sunt:

 • orice consecinte ale razboiului, invaziei, revoltei, revolutiei, grevei, dictaturii, confiscarii, nationalizarii, sechestrarii, rechizitionarii, distrugerii sau avarierii din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt, sau oricarei autoritati publice;
 • influente ale exploziei atomice, radiatiilor sau contamintrii radioactive;
 • reducerea valorii autovehiculelor dupa reparatii sau prin lipsa de folosinta a autovehiculului, chiar ca urmare a unor riscuri cuprinse in asigurare;
 • defectiuni tehnice, vicii de fabricatie de care asiguratul avea cunostinta si nu le-au comunicat la incheierea politei;
 • cheltuieli facute pentru transformarea sau imbunatatirea starii autovehiculului fata de starea lui initiala, reconditionari sau reparatii nereusite;
 • fapte cu consecinte grave si deosebit de grave potrivit legislatiei penale in vigoare sau produse cu intentie de catre asigurat si/sau prepusii sai;
 • nerespectarea legislatiei in vigoare privind dreptul si conditiile de a conduce autovehiculul;
 • frauda si actiunile frauduloase ale asiguratului si prepusilor sai;
 • utilizareai autovehiculului in afara drumurilor publice ori pe drumuri publice interzise circulatiei autovehiculelor cu exceptia circulatiei/stationarii autovehiculului in: curţi interioare, garaje, parcări, in care acesta are acces si poate rula/stationa in conditii de deplina siguranta;
 • utilizarea neconforma a autovehiculului cu specificatiile constructorului;
 • pagubele care au fost produse in timp ce autovehiculul se afla incredintat unei unitati prestatoare de servicii auto;
 • pagubele produse in timpul sau ca urmare a transportarii autovehiculului;
 • autovehiculul asigurat nu este echipat cu anvelope de iarna in sezonul rece, conform legislatiei in vigoare;
 • autovehiculul este condus sub influenta substantelor interzise; a fost condus de o persoana neutorizata si necalificata sa faca acest lucru; a fost implicat cu intentie in savarsirea de infractiuni; nu s-a respectat regimul circulatiei pe drumurile publice;
 • participarea autovehiculului la concursuri, intreceri sau antrenamente pentru acestea;
 • defectele de fabricatie, uzura sau folosirea pieselor neconforme;
 • daune produse de supraincarcarea autovehiculului precum si cele produse de materialele inflamabile/explozive;
 • reparatii neconforme sau executate de persoane neautorizate;
 • influenta temperaturii, a substantelor chimice si corozive;
 • componentele identificate ca avariate la data preluarii in asigurare;
 • avarierea autovehiculului datorita incarcarii si/sau ancorarii necorespunzatoare a marfii pe timpul transportului;
 • bunuri din autovehicul, combustibili, huse, prelate, etc.;
 • patrunderea voluntara a autovehiculului in locuri acoperite de apa sau prin actiunea apei aspirate de motor;
 • autovehiculul circula pe drumurile publice fara a avea I.T.P. valabila la data evenimentului;
 • neanuntarea furtului, participarea la furt a asiguratului si/sau prepusilor sai, ignorarea masurilor de prevenire a furtului;
 • furtul neconfirmat de organele de politie;
 • neavizarea daunei in perioada de timp stipulata pe polita (48 ore pentru avarii si 24 ore pentru furt);
 • daunele provocate cu intentie de asigurat si/sau prepusii acestuia;
Clauze Suplimentare: 

               Fata de riscurile asigurate standard, pe polita CASCO GRADUAL se pot adauga clauze de asigurare suplimentare, in baza cererii exprese si scrise a asiguratului si contra unei prime de asigurare suplimentare, astfel:

 • Clauza privind acoperirea daunelor produse exclusiv elementelor vitrate - sunt asigurate daunele materiale produse in exclusivitate elementelor vitrate ale autovehiculului asigurat, pentru riscurile mentionate in polita de asigurare (parbriz, luneta, geam lateral, faruri, proiectoare, semnalizatoare, lumini de pozitie, trapa, plafon de sticla, etc.;
 • Clauza privind acoperirea daunelor produse exclusiv jantelor si anvelopelor - sunt asigurate daunele materiale produse in exclusivitate anvelopelor, camerelor, jantelor si capacelor de roti montate pe autovehiculul asigurat in momentul producerii evenimentului, pentru riscurile mentionate in polita de asigurare;
 • Clauza de avarii accidentale PREMIUM - sunt asigurate autovehiculele cu masa total maxim autorizata ≤ 3,5 tone, inmatriculate in Romania, pentru urmatoarele riscuri produse pe drumurile publice si care conduc la imobilizarea autovehiculului: defectiuni electrice sau mecanice neprevazute si aleatorii; chei pierdute sau incuiate in autoturism, lipsa de combustibil, alimentarea cu combustibil gresit, baterie descarcata;
 • Clauza privind acoperirea daunelor produse de aspirarea apei la motor - se acorda despagubiri pentru daunele materiale produse autovehiculului asigurat prin aspirarea apei la motor, ca urmare a patrunderii voluntare cu acesta in zone inundate
  temporar din cauza acumularii unor cantitati mari de apa;
 • Clauza privind extinderea teritoriala - se extinde acoperirea politei si pe teritoriul urmatoarelor tari: Albania, Belarus, Cipru, Islanda, Israel, Iran, Maroc, Rusia, Tunisia, Ucraina pentru riscurile mentionate in aceasta;
 • Clauza privind raspunderea transportatorului - valabila numai pentru autovehicule utilitare cu masa total maxim autorizata ≤ 7,5 to - consta in atasarea la polita CASCO a conditiilor de asigurare specifice politei CMR (raspunderea transportatorului, in calitate de caraus, pentru marfurile transportate cu vehicule rutiere);
 • Clauza privind acoperirea daunelor produse in afara drumurilor publice - sunt asigurate daunele materiale produse autovehiculului asigurat in afara drumurilor publice, pentru riscurile mentionate in polita de asigurare, exclusiv Asistenta rutiera si daune provocate de folosirea anvelopelor neconforme;
 • Clauza privind garantarea valorii de nou - valabila numai pentru Autoturisme noi - se acopera diferenta dintre valoarea de nou a autovehiculului si suma asigurata inscrisa in polita in cazul in care autovehiculul asigurat este declarat dauna totala ca urmare a unui risc asigurat, cu conditia ca: asigurarea CASCO sa fie incheiata in maxim 1 luna de la data primei inmatriculari, auto sa nu aiba la bord mai mult de 1 000 km la data incheierii politei si la data expirarii politei, auto sa nu fie mai vechi de 3 ani si 1 luna;
 • Clauza privind acoperirea daunelor provocate de marfa transportata - valabila numai pentru autovehicule utilitare - se acorda despagubiri pentru daunele materiale produse prin avarierea sau distrugerea autovehiculului ce are ca destinatie transportul de marfuri, ca urmare a deformarilor mecanice produse corpului autovehiculului, exclusiv spatiului destinat transportului de marfa, provocate de fixarea (ancorarea) necorespunzatoare a marfii transportate in autovehiculul asigurat.
 • Clauza privind acoperirea daunelor produse autovehiculelor ce functioneaza ca utilaj de lucru - valabila numai pentru autovehicule utilitare - se acorda despagubiri pentru daunele materiale produse autovehiculului (sau unor parti componente sau piese ale acestuia) ce functioneaza ca utilaj sau instalatie de lucru, pentru riscurile mentionate in polita, exceptie facand nerespectarea procedurilor de operarea a acestuia, recomandate de producatorul sau;
 • Clauza pentru protectia primei de asigurare, la reinnoire - se mentine prima de asigurare la reinoirea unei polite CASCO pe care s-au inregistrat maxim 2 daune in anul anterior;
Obligatiile Asiguratului: 
 • Plata primei de asigurare sau a ratelor de prima in cuantumul si la termenele stabilite, intarzierea la plata beneficiaza de un termen de pasuire de 15 zile calendaristice;
 • Sa intretina autovehiculul asigurat in bune conditii tehnice si functinale;
 • Sa comunice asiguratorului orice modificare survenita in documentele sale de identificare, in documentele de identificare ale vehiculului sau in scopul utilizarii vehiculului;
 • Sa notifice in 24 ore asiguratorul + dovada de la politie privind furtul/pierderea documentelor vehiculului sau a cheilor/cardurilor/telecomenzilor vehiculului;
 • Sa instiinteze imediat organele competente (politie, pompieri, asigurator) dupa caz, de producerea vreunui eveniment asigurat;
 • Sa ia masuri pentru limitarea pagubelor si conservarea, paza vehiculului avariat;
 • Sa instiinteze asiguratorul in 48 ore (2 zile) in cazul avariilor si 24 ore in cazul furtului;
 • Sa depuna la dosarul daunei toate documentele solicitate de asigurator;
 • Sa pastreze intacte partile avariate ale vehiculului pana la efectuarea inspectiei de dauna;
 • Sa prezerve dreptul de regres al asiguratorului impotriva vinovatului evenimentului rutier;
Obligatiile Asiguratorului: 

              Obligatiile asiguratorului se identifica coroborat cu drepturile asiguratului, si constau in principal in luarea tuturor masurilor astfel incat, odata cu preluarea in asigurare si incheierea politei CASCO pentru autovehiculul asigurat, sa exercite protectia contractuala asupra riscurilor subscrise cu care s-ar putea confrunta la un moment dat asiguratul sau prepusii acestuia.

Procedura Daune: 
 • Avizarea daunei la asigurator se face in maxim 24 ore in cazul furtului si maxim 48 (2 zile) ore in cazul avariilor;
 • Constatarea daunelor se face de catre inspectorii de daune din sucursalele asiguratorului din Romania sau de catre societati mandatate de asigurator, in afara Romaniei, prilej cu care se incheie nota de constatare, se fac fotografii la vehiculul avariat si se depun documentele solicitate de asigurator la dosarul daunei;
 • Asiguratul va depune la dosarul daunei documentele incheiate cu ocazia evenimentului (constat amiabil/proces verbal de la politie, cu anexele aferente) va intocmi declaratia cu privire la circumstantele producerii evenimentului;
 • Daca in urma demontarii si efectuarii reparatiilor se constata si alte parti componente avariate in urma aceluiasi eveniment asigurat, ce nu au putut fi constatate initial, constatarea suplimentara se va face de catre reprezentantul asiguratorului numai la solicitarea asiguratului sau unitatea service la solicitarea expresa a asiguratului, altfel despagubirea se va efectua numai la nivelul constatarii initiale;
 • Daunele produse in Romania se repara numai la unitati service din Romania iar daunele produse in afara tarii se repara in strainatate numai cu aprobare speciala de la asigurator;
 • despagubirile facute pe Regres RCA nu sunt afectate de nivelul fransizelor inscrise pe polita CASCO;
 • Repararea daunelor si aducerea autovehiculului in starea initiala se poate face:
  • in oricare service specializat - plata despagubirii se face in contul asiguratului sau al unitatii service reparatoare;
  • in regie proprie - plata despagubirii se face numai catre asigurat, dupa o procedura si intr-un cuantum stabilit de asigurator;
  • in service partener - plata despagubirii se face direct catre unitatea service reparatoare, prin decontare directa;
 • In cazul furtului, despagubirea se produce dupa cel putin 60 zile de la data avizarii daunei si in baza confirmarii de la politie privind nesolutionarea dosarului de cercetare;
 • Reintregirea sumei asigurate se face automat si fara plata unei prime suplimentare;
 • Plata despagubirilor se realizeaza in 15 zile lucratoare de la data cand dosarul de dauna este completat cu toate documentele necesare solutionarii sale;
 • dauna totala este atunci cand valoarea estimata a cuantumului pagubei este cel mult egala cu 80% din suma asigurata;

                 In aceasta situatie despagubirea acordata nu va depasi:

 • suma asigurata a autovehiculului din care se scad fransizele deductibile, valoarea epavei (valoarea pieselor ramase neavariate stabilita pe baza ofertelor provenite de la societati specializate) si contravaloarea ratelor datorate pana la sfarsitul perioadei de asigurare;

            In cazul in care autovehiculul asigurat este folosit in activitati de taximetrie, rent-a-car, scoala de soferi sau ca masina de interventie a firmelor de paza, protectie si monitorizare, iar acest lucru nu a fost declarat inainte de incheierea asigurarii
pentru un calcul corespunzator al primei de asigurare, pentru orice dauna despagubirea cuvenita se va reduce cu un procent de 50%. Despagubirea va fi aplicata in acelasi mod si in cazul in care pe perioada derularii contractului asiguratul nu anunta
asiguratorul despre modificarea regimului de utilizare a autovehiculului asigurat.

Diverse: 

              Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.

              Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral, de catre fiecare parte ,in conditiile expres mentionate, in scris, cu confirmare de primire, cu 20 zile inainte de a deveni efectiva.

              Dreptul de a ridica pretentii fata de asigurator privind plata unor despagubiri se stinge in termen de 2 ani de la data producerii riscului asigurat.

              Toate comunicarile intre parti se vor face in forma scrisa.

              Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.

              Asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.

Notificare daune CASCO:

Call Center Constatare daune - ALO GROUPAMA -

Tel: 0374 110 110

de LUNI pana VINERI, intre 8:00 – 20:00 -