CASCO - Polita facultativa pentru avarii si furt autovehicule - ABC Asigurari-Reasigurari

asigurari casco abc avarii si furt autovehicule pitesti arges

ROMANIA, Bucuresti, Sector 1, Str. Scoala Floreasca, nr. 24.

abc.asigreasig@abcasigurari.ro

Tel:    021-230.51.51 021-230.51.81 021-230.53.55 021-230.56.66

Fax:   021-230.59.99 

               ABC Asigurari - Reasigurari S.A. este o companie de asigurari, cu capital privat romanesc, infiintata in 1997 de catre un grup de companii de constructii si persoane fizice si a carei activitate a inceput in Octombrie 2000. Printre actionarii sai se numara companii de renume si prestigiu ale mediului de afaceri romanesc, cum ar fi: Hidroconstructia S.A., Iridex Group S.R.L., Energoconstructia S.A., Stizo S.A., Frigotehnica S.A., Comico S.A., Apasco S.A., Imsat S.A. etc. In temeiul Tratatului privind functionarea Uniunii Europene care reglementeaza "Libertatea de stabilire si de prestare a serviciilor", ABC Asigurari - Reasigurari S.A. este autorizata sa desfasoare activitati pe piata de asigurari din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia. Compania este autorizata sa comercializeze produse de asigurare proprii, in Romania, fiind inregistrata in Registrul Asiguratorilor la numarul RA-035-10.04.2003.

Aspecte Generale: 

ABC Asigurari - Reasigurari S.A. prezinta clientilor sai o polita CASCO unica, care asigura standard doar riscurile de avarii iar riscul de furt este asigurat prin clauza speciala, la fel ca si riscurile catastrofice, actiunile dusmanoase - vandalismul si extinderea acoperirii in afara Romaniei.

              Polita este unica atat pentru Autoturisme, moto cat si pentru vehicule comerciale. Practic sunt asigurate toate mijloacele de transport terestru care se deplaseaza pe roti sau senile, exceptandu-le pe cele care se deplaseaza pe sine, echipate cu motor cu propulsie si care se deplaseaza pe drum prin mijloace proprii si care in conformitate cu reglementarile legale sunt supuse inmatricularii in Romania. Pe langa acestea sunt preluate in asigurare si mijloacele de transport tractate (remorci, semiremorci, rulote, etc.). Nu se preiau in asigurare pe polita CASCO, vehiculele supuse inregistrarii.

Obiectul Asigurarii: 

             Societatea de asigurari ABC Asigurari Reasigurari S.A. asigura persoanele care au calitatea de proprietari si/sau utilizatori de autovehicule inmatriculate in Romania, calitate care se dovedeste in baza cartii de identitate a autovehiculului respectiv in baza unui raport juridic contractual (contract de vanzare-cumparare, inchiriere, leasing, comodat, locatie de gestiune, incheiat cu proprietarii de drept).

             Obiectul asigurarii il constituie autovehiculele si vehiculele tractate, destinate transporturilor terestre, cu volanul pe partea stanga, cum ar fi:

 • Autoturisme, autovehicule de teren;
 • automobile mixte, autoutilitare cu masa maxima autorizata pana la 3,5 to;
 • autoutilitare cu masa maxima autorizata peste 3,5 to;
 • autovehicule transport persoane avand peste 9 locuri;
 • remorci, semiremorci, rulote si alte vehicule tractate;
Conditii de Preluare in Asigurare: 

              Principalele conditii de care depinde preluarea in asigurare sunt:

 • Autovehiculul pentru care se doreste incheierea politei de asigurare sa fie inmatriculat in Romania;
 • Autovehiculul sa aiba Inspectia Tehnica Periodica valabila la data incheierii politei si pentru toata perioada asigurata, conform documentelor doveditoare;
 • Autovehiculul sa nu aiba o vechime mai mare de 10 ani de la data fabricatiei inscrisa pe Cartea de Identitate a Vehiculului;
 • Proprietarul sa fie in posesia numarului de chei originale ale autovehiculului + cheia service (2 chei + service);
 • Proprietarul sa fie in posesia documentelor originale care atesta proprietatea asupra autovehiculului si inmatricularea acestuia;
 • Proprietarul sa puna la dispozitie documentele originale de identificare a sa;
 • Asiguratul sa incheie Cererea Chestionar care sta la baza incheierii politei de asigurare;
 • Asiguratul sa permita reprezentantului asiguratorului sa efectueze Inspectia de Risc + fotografiile aferente;

             Pentru autovehiculele achizitionate de nou, direct de la dealerii sau producatorii din Romania, polita de asigurare poate fi incheiata in baza datelor de identificare din factura proforma, cu conditia ca asiguratul sa transmita la asigurator in 15 zile de la inmatriculare, documentele doveditoare de mai sus.

Perioada Asigurata: 

              Polita se incheie de regula pentru o perioada de 12 luni dar, in baza unei aprobari speciale se poate incheia si pentru perioade subanuale dar nu mai mica de 6 luni. Valabilitatea incepe de la ora 00:00 a zilei urmatoare celei in care a fost incheiata polita CASCO si se incheie la ora 24:00 a ultimei zile mentionata in polita.

Teritorialitate: 

             Polita se incheie si are o acoperire standard numai pentru teritoriul Romaniei. In schimbul platii unei prime de asigurare suplimentara se poate extinde acoperirea riscurilor asigurate si in afara teritoriului Romaniei, cu exceptia urmatoarelor tari: Republica Moldova, Ucraina, Albania, Kosovo, Rusia si Belarus.

Asiguratul: 

               Asigurat este persoana fizica sau juridica care este inregistrata pe Cartea de Identitate a Vehiculului si care are un interes patrimonial asupra vehiculului asigurat.

               Riscurile asigurate sunt acoperite prin polita CASCO, in cazul unui vehicul aflat in deplasare, numai atunci cand acesta este condus de catre:

 • asiguratul persoana fizica sau de catre o alta persoana care are acordul asiguratului;
 • prepusul desemnat al asiguratului persoana juridica;
Suma Asigurata: 

              Suma asigurata pentru autovehicul se stabileste pornind de la valoarea de nou a acestuia la care se aplica coeficienti de uzura agreati in cadrul societatii de asigurari. Valoarea de nou se obtine din sisteme informatice, recunoscute si utilizate pe plan international in domeniul asigurarilor, producatorilor de Autoturisme si prestatorilor de servicii de reparatii auto, ca de exemplu: AUDATEX, DAT, EUROTAX etc.

 1. Pentru autovehiculele noi, adica cele care au o vechime de maxim 6 luni, valoarea de nou este egala cu pretul din factura de achizitie inclusiv TVA si alte taxe legale.
 2. Pentru autovehiculele care au o vechime mai mare de 6 luni, valoarea de nou se stabileste fie:
 • pornind de la pretul de achizitie inscris pe factura de cumparare de la dealerul sau reprezentanta din Romania;
 • pornind de la datele tehnice si nivelul de echipare al autovehiculului, se obtine o valoare din sistemele informatice mentionate anterior;
 • folosind o modalitate agreata de ambele parti, atunci cand nu se poate aplica niciuna dintre metodele anterioare;

              Echipamentele suplimentare montate de asigurat in plus fata de cele care intra in dotarea de serie a autovehiculului se asigura la valoarea reala a lor din momentul incheierii asigurarii si convenita de ambele parti. Daca aceasta valoare poate fi probata de asigurat cu documente de achizitie este cu atat mai bine.

NOTA: Dupa producerea unui eveniment si plata despagubirii aferente, suma asigurata se reintregeste automat cu conditia ca autovehiculul sa fie readus in starea de dinaintea producerii evenimentului.

Prima de Asigurare: 

              Prima de asigurare anuala este stabilita in raport cu suma asigurata, cu riscurile suplimentare asigurate si cu sistemul de fransize aplicat. Ea este exprimata in moneda contractului care poate fi RON / EURO / USD si poate fi achitata integral si anticipat la incheierea politei sau intr-un numar de rate agreate de comun acord cu asiguratorul. Sumele exprimate in valuta se achita in ron la cursul BNR valabil pentru ziua efectuarii platii.

              Nivelul primei de asigurare este influentat de la an la an, de la o reinoire la alta, si de istoricul de daune al acelui autovehicul.

Sistemul de Fransize: 

              Sistemul de fransize care se aplica politelor CASCO ale ABC Asigurari Reasigurari este:

 • fransiza deductibila standard de 100 euro pentru cazurile de avarii partiale si furt partial (asiguratul poate accepta, pentru aceste cazuri si o fransiza mai mare, ca de exemplu 200 euro / 300 euro etc. fapt care conduce la reducerea primei anuale de asigurare sau, asiguratul poate opta pentru o fransiza 0 euro in acest caz, fapt care se va repercuta intr-o majorare a primei anuale;

                                         Pentru autovehiculele mai vechi de 7 ani, fransiza de mai sus este obligatorie si nu se poate elimina.

 • 10% din valoarea daunei - in cazul in care autovehiculul asigurat este condus de o persoana care detine un permis de conducere avand vechime mai mica de 5 ani;
 • 15% din suma asigurata - in cazul furtului total al autovehiculului asigurat;
Riscuri Asigurate Standard: 

             Riscurile standard acoperite pe polita CASCO sunt:

 • Ciocniri, loviri sau izbiri cu alte autovehicule sau bunuri imobile aflate in exteriorul autovehiculului asigurat;
 • Caderi de pe/pe, derapari, rasturnari;
 • Incendiu, traznet, Explozie;
 • Ploaie torentiala, furtuna, grindina;
 • Gheata sau greutatea stratului de zapada;

ATENTIE! Daunele provocate de fenomenele atmosferice se despagubesc numai daca se poate proba daca si alte autovehicule, asigurate sau neasigurate, au fost afectate de aceleasi fenomene, in aceleasi conditii de timp si spatiu.

             In afara riscurilor care vizeaza avarierea autovehiculului, mai sunt acoperite prin asigurare si urmatoarele:

 • Cheltuieli, in limita a maxim 250 euro, de transport a autovehiculului avariat pana la atelierul de reparatii cel mai apropiat de locul evenimentului rutier;
 • Pagubele produse autovehiculului asigurat in timpul operatiunilor de salvare a autovehiculului sau persoanelor;
 • Cheltuieli facute in vederea limitarii pagubelor;
 • Pagube produse echipamentelor suplimentare montate de asigurat pe autovehicul in plus fata de echiparea de serie si care sunt evidentiate expres in polita de asigurare;
Riscuri Excluse: 

              Principalele riscuri excluse de pe polita CASCO de la ABC Asigurari Reasigurari S.A. sunt:

 • razboi, revolte, greve, tulburari civile, actiuni armate;
 • actiune dusmanoase - acestea se pot asigura pe clauza suplimentara;
 • Explozie atomica, radiatii, poluare, contaminare etc.
 • confiscare, expropriere, rechizitionare;
 • piese de rezerva, combustibili, bunuri din autovehicul;
 • concursuri si intreceri de orice fel;
 • patrunderea deliberata in locuri inundate si surprinderea in locuri inundabile (ex. albii de rau);
 • circulatia in afara drumurilor publice;
 • pagube care tin de mentenanta autovehiculului sau defecte de fabricatie ale partilor componente;
 • pagube produse in service;
 • pagube produse datorita unor greseli de manevrare a partilor mobile ale autoutilitarelor cu functiuni speciale (ex. ridicarea benei la autobasculante, etc.)
 • furtul si tentativa de furt nereclamate la organele de politie;
 • furtul produs ca urmare a neglijarii luarii masurilor pentru evitarea acestuia (ex. chei in masina, auto parcata pornita, etc.)
 • neefectuarea inspectiei tehnice periodice;
 • pagube produse ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie sau sub influenta substantelor interzise;
 • pagube produse cu intentie, frauda, declaratii mincinoase;
 • folosirea de anvelope necorespunzatoare sezonului;
 • folosirea autovehicolului fara consimtamantul proprietarului, cu exceptia furtului;
Clauze Suplimentare: 

             Fata de riscurile asigurate standard, se pot asigura in baza cererii exprese si scrise a asiguratului si contra unei prime de asigurare suplimentare, si urmatoarele:

 • Furtul total si/sau partial (parti componente ale autovehiculului) inclusiv daunele provocate ca urmare a furtului sau tentativei de furt prin efractie;
 • Catastrofe naturale - efectele directe produse asupra vehiculului asigurat de catre cutremur de pamant, viituri, alunecari de teren;
 • Actiuni dusmanoase - Vandalism - ciobituri, zgarieturi pe caroserie, fisuri sau sparturi de impact pe elementele vitrate, taieturi laterale pe anvelope, incendiere;
 • Extinderea riscurilor asigurate in afara teritoriului Romaniei;

            La polita CASCO de la ABC Asigurari Reasigurari S.A. se pot atasa 2 clauze suplimentare pentru a caror includere se acorda reduceri de prima anuala:

 1. Clauza SERVICE PARTENER - prin care asiguratul se obliga sa accepte efectuarea reparatiei numai in unitatile service recomandate de catre asigurator;
 2. Clauza despagubire FARA TVA - aplicabila numai persoanelor juridice platitoare de TVA - prin care asiguratul se obliga sa achite contravaloarea TVA a facturilor de reparatie direct catre unitatea reparatoare;
Obligatiile Asiguratului: 
 • Plata primei de asigurare sau a ratelor de prima in cuantumul si la termenele stabilite, intarzierea la plata beneficiaza de un termen de pasuire de 15 zile calendaristice;
 • Sa intretina autovehiculul asigurat in bune conditii tehnice si functinale;
 • Sa instiinteze imediat organele competente (politie, pompieri, asigurator) dupa caz, de producerea vreunui eveniment asigurat;
 • Sa ia masuri pentru limitarea pagubelor;
 • Sa instiinteze asiguratorul in 48 ore in cazul avariilor si 24 ore in cazul furtului;
 • Sa depuna la dosarul daunei toate documentele solicitate de asigurator;
 • Sa prezerve dreptul de regres al asiguratorului impotriva vinovatului evenimentului rutier;
Obligatiile Asiguratorului: 

              In conditiile generale ale politei nu se evidentiaza distinct capitolul referitor la obligatiile asiguratorului dar acestea se identifica coroborat cu drepturile asiguratului.

Procedura Daune: 
 • Avizarea daunei la asigurator se face in maxim 24 ore in cazul furtului si maxim 48 ore in cazul avariilor;
 • Asiguratul va depune la dosarul daunei documentele incheiate cu ocazia evenimentului (constat amiabil/proces verbal de la politie, cu anexele aferente) va intocmi declaratia cu privire la circumstantele producerii evenimentului, se face inspectia avariilor de catre inspectorul de daune si primeste autorizatia de reparatie;
 • Daca in urma demontarii si efectuarii reparatiilor se constata si alte parti componente avariate in urma aceluiasi eveniment asigurat, ce nu au putut fi constatate initial, constatarea suplimentara se va face de catre reprezentantul asiguratorului numai la solicitarea asiguratului sau unitatea service la solicitarea expresa a asiguratului, altfel despagubirea se va efectua numai la nivelul constatarii initiale.
 • Daunele produse in Romania se repara numai la unitati service din Romania iar daunele produse in afara tarii se repara in strainatate numai cu aprobare speciala de la asigurator;
 • despagubirile facute pe Regres RCA nu sunt afectate de nivelul fransizelor inscrise pe polita CASCO;
 • Repararea daunelor si aducerea autovehiculului in starea initiala se poate face:
  • in oricare service specializat - plata despagubirii se face in contul asiguratului sau al unitatii service reparatoare;
  • in regie proprie - plata despagubirii se face numai catre asigurat, dupa o procedura si intr-un cuantum stabilit de asigurator;
  • in service partener - plata despagubirii se face direct catre unitatea service reparatoare, prin decontare directa;
 • In cazul furtului, despagubirea se produce dupa cel putin 30 zile de la data avizarii daunei si in baza confirmarii de la politie privind nesolutionarea dosarului de cercetare;
 • dauna totala este atunci cand valoarea estimata a cuantumului pagubei este cel mult egala cu 85% din suma asigurata;

                 In aceasta situatie despagubirea acordata nu va depasi:

 • suma asigurata a autovehiculului din care se scad fransizele deductibile, daca asiguratul opteaza pentru repararea acestuia;
 • suma asigurata a autovehiculului din care se scad fransizele deductibile si valoarea ramasa, daca asiguratul renunta la repararea acestuia (valoarea ramasa nu va putea fi mai mica de 10% din valoarea reala a autovehiculului);
 • Plata despagubirilor se realizeaza in 15 zile lucratoare de la data cand dosarul de dauna este completat cu toate documentele necesare solutionarii sale;
 • Daca nu se declara inca de la incheierea politei si se constata la o eventuala dauna ca autovehiculul este folosit la taximetrie, scoli de soferi, rent a car, maxi taxi, asiguratorul va plati numai 50% din valoarea despagubirii si va rezilia polita imediat.
Diverse: 

              Asiguratorul este subrogat in drepturile asiguratului impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei iar asiguratul este obligat sa-i prezerve acest drept asiguratorului, sub sanctiunea nedecontarii daunei.

              Denuntarea politei de asigurare se poate face unilateral de catre fiecare parte in conditiile expres mentionate.

              Orice diferent intre parti se solutioneaza pe cale amiabila sau in caz contrar in instantele de judecata din Romania.

              Polita mentioneaza expres ca asiguratul poate apela la Fondul de Garantare a Asiguratilor care este gestionat de Autoritatea de Supraveghere din Romania in cazul in care asiguratorul se afla in procedura de faliment sau insolventa.

Notificare daune CASCO:

Tel: 021-230.51.51 - de LUNI pana VINERI intre 09:00 - 16:00 

Fax: 021-230.59.99 - de LUNI pana VINERI intre 09:00 - 16:00